Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Navigation Menu

Messer sluit jubileumjaar af met omzet van ongeveer 4,4 miljard euro - Messer Belgium

Breadcrumb

Nieuws

Nieuws

Nested Applications

Navigation Menu

Web Content Tags

null Messer sluit jubileumjaar af met omzet van ongeveer 4,4 miljard euro

Terug

Messer sluit jubileumjaar af met omzet van ongeveer 4,4 miljard euro

  • 03/05/2024

  • Specialist in industriële gassen publiceert financiële kerncijfers vanaf 2023
  • Hernieuwde groei: omzet van ongeveer 4,4 miljard euro* en EBITDA van ongeveer 1,3 miljard euro*
  • Investeringen blijven op hoog niveau van ongeveer 0,6 miljard euro*
  • Aantal medewerkers gestegen van 11.259 naar 11.519 

In het jaar van haar 125-jarig bestaan kon Messer zowel de omzet als de EBITDA verder verhogen, ondanks uitdagende economische omstandigheden. Als gevolg van de hoge inflatie vertraagde de economische activiteit in 2023, wat een overeenkomstige impact had op de vraag naar industriële gassen. De activiteiten van Messer bleken echter opnieuw veerkrachtig: 's werelds grootste particuliere specialist in industriële, medische en speciale gassen kon zijn totale omzet in het boekjaar 2023 met 7,1 procent* verhogen tot ongeveer 4.391 miljoen euro*. Het bedrijf kon ook zijn EBITDA opnieuw verbeteren. Deze steeg met 9,1 procent* tot ongeveer 1.284 miljoen euro*. De investeringen bleven met ongeveer 636 miljoen euro* op een hoog niveau. "Onze investeringen zijn gericht op het veiligstellen van de economische levensvatbaarheid van onze bestaande activiteiten en het benutten van winstgevend groeipotentieel", legt Bernd Eulitz, CEO van Messer, uit. "Onze investeringsbeslissingen ondersteunen ook de duurzaamheidsdoelstellingen van Messer, bijvoorbeeld met betrekking tot de decarbonisatie-inspanningen van onze klanten of de optimalisatie en digitalisering van fabrieken." Net als de andere kerncijfers steeg ook het aantal werknemers. In het boekjaar 2023 waren er 11.519 werknemers; in het voorgaande jaar werkten er 11.259 mensen voor Messer.

Omzetontwikkeling in de regio's

In Azië genereerde Messer een omzet van 811 miljoen euro in het boekjaar 2023. Hoewel dit overeenkomt met een omzetdaling van 4,4 procent, is deze ontwikkeling voornamelijk te wijten aan een negatief wisselkoerseffect in China en onder andere de zwakkere Vietnamese staalmarkt in vergelijking met het voorgaande jaar.
In 2023 investeerde Messer in China opnieuw voornamelijk in projecten die de positie van het bedrijf op de markt voor vloeibaar gas verder versterken en zo een evenwichtige diversificatie van klanten bevorderen. Messer investeerde ook voornamelijk in productiefaciliteiten voor speciaal gas, met name om klanten in de elektronica-industrie te bevoorraden.
In de ASEAN-regio waren Messers investeringen vooral gericht op projecten in Vietnam. Naast investeringen in luchtsplitsingsinstallaties voor on-site klanten, heeft de specialist in industriële gassen de uitbreiding van zijn productiecapaciteiten voor vloeibaar gas in het zuiden van het land versneld. De investeringsprojecten zijn ook bedoeld om een groot aantal industrieën in Vietnam te bevoorraden. In Thailand werd de eerste steen gelegd voor Messers eerste luchtscheidingsinstallatie.

De bedrijven in Europa genereerden een omzet van ongeveer 1.284 miljoen euro* in het boekjaar 2023.
In West-Europa behaalde Messer een omzet van 501 miljoen euro. Dit is een stijging van 3,6 procent. De regio Centraal-Europa genereerde een omzet van 401 miljoen euro, een omzetstijging van 22,8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De regio Zuidoost-Europa verhoogde de omzet met 18,8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar tot 383 miljoen euro.
De investeringsprojecten in Centraal- en Zuidoost-Europa omvatten in het bijzonder de kooldioxideproductiefabrieken in Tsjechië, Oostenrijk, Servië en Polen. Messer investeerde ook in een luchtsplitsingsinstallatie in Servië en een afvulfabriek in Roemenië.
In Duitsland werden de laatste werkzaamheden aan de luchtsplitsingsinstallatie in Speyer en de afvulfabriek in Siegen afgerond. In Spanje nam Messer een luchtsplitsingsinstallatie in het chemiepark nabij Tarragona en een afvulinstallatie voor gassen in cilinders in gebruik.

De omzet van Messers bedrijven in Noord-Amerika bedroeg in het boekjaar 2023 ongeveer 1.874 miljoen euro, een stijging van 8,3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Hiervan is ongeveer 1.557 miljoen euro toe te schrijven aan de Amerikaanse bedrijven en 317 miljoen euro aan de activiteiten in Canada. De investeringsprojecten in deze regio waren voornamelijk geconcentreerd in de VS. De nadruk lag hier op de fabrieken in Texas en Ohio en op investeringen in de heliumbusiness.

De Zuid-Amerikaanse bedrijven in Brazilië, Colombia en Chili noteerden een stijging van zowel medische als industriële gassen, met een omzet van 391 miljoen euro. Het resultaat is daarmee 8,8 procent hoger dan de omzet in het boekjaar 2022.

 

* Geconsolideerde presentatie van Messer (voorheen Messer Group en Messer Industries), die de voormalige 100% deelneming in Messer Industries omvat en aangepast werd voor de effecten van de overname van Messer Industries in november 2023.