Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Navigation Menu

Corporate Resposibility Report 2022 - Messer Belgium

Breadcrumb

Nieuws

Nieuws

Nested Applications

Navigation Menu

Web Content Tags

null Corporate Resposibility Report 2022

Terug

Messer gaat verder op weg naar duurzaamheid ter gelegenheid van haar 125-jarig bestaan

  • 06/10/2023

De specialist in industriële gassen Messer

  • vermindert de intensiteit van de emissies van zijn fabrieken en logistiek met ongeveer 15% (1) ten opzichte van het voorgaande jaar

  • heeft het percentage vrouwen in managementfuncties verhoogd 
  • heeft talrijke technologische oplossingen aangereikt om haar klanten te helpen profiteren van de groeimogelijkheden die Messer Gases for Life biedt

Messer, 's werelds grootste particuliere specialist in industriële, medische en speciale gassen, publiceert zijn Corporate Responsibility Report 2022 en niet-financiële kernprestatie-indicatoren.

Duurzaamheid is een van de leidende principes van Messer sinds het bedrijf 125 jaar geleden werd opgericht door Adolf Messer. Vandaag de dag draagt Messer actief bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties in Europa, Azië en Amerika.

Nieuwe mijlpalen bereikt

Van het verminderen van de emissie-intensiteit tot het stimuleren van een diverse en inclusieve werkomgeving, Messer bleef duurzaam handelen om aan de behoeften van haar klanten te voldoen, in lijn met onze collectieve verantwoordelijkheid voor mensen, vooruitgang en het milieu. "Ik ben echt trots op wat we met het Messer-team wereldwijd hebben bereikt. In de komende jaren zal duurzaamheid verder worden geïntegreerd in onze bedrijfsstrategie om onze doelen te bereiken en bij te dragen aan iets dat groter is dan onszelf," benadrukt Bernd Eulitz, CEO van Messer. 
In 2022 verminderde Messer de emissie-intensiteit van zijn fabrieken en logistiek met ongeveer 15% (1) ten opzichte van 2021, waardoor 4,56 kilogram (1) CO2e per euro EBITDA (2) werd bereikt. Messer boekte dus vooruitgang in de richting van haar doelstelling om haar emissie-intensiteit tegen 2030 met 40% (1) te verminderen ten opzichte van 2019. Dit werd mogelijk gemaakt door de installatie van on-site productie-eenheden om tankerleveringen te vermijden, de verdere uitvoering van projecten die de energie-efficiëntie in haar activiteiten helpen verhogen en haar inspanningen om een meer gediversifieerde energiemix te gebruiken. Messers absolute koolstofuitstoot (2) volgde een gelijkaardige trend en daalde met 2,3% (1) in 2022.

In lijn met Messers doelstelling om gemengde managementteams samen te stellen bestaande uit 30% (1) vrouwen tegen 2030, steeg het aandeel vrouwen in het eerste en tweede managementniveau van 24,3% (1) in 2021 naar 24,7% (1) in 2022. Deze toezegging werd op bedrijfsniveau ondersteund door initiatieven voor vrouwen, zoals specifieke workshops en een mentorprogramma. In de toekomst zal dit ook worden uitgebreid naar de dochterondernemingen van Messer.
Veiligheid is een van Messers kernwaarden en een essentiële pijler van de bedrijfscultuur. In 2022 heeft het bedrijf zijn veiligheidscultuur verder versterkt om veiligheidsgerelateerde risico's en incidenten in de dagelijkse activiteiten effectief te verminderen. De frequentiegraad van ongevallen met werkverlet voor Messer-werknemers daalde licht van 2,18 (1) in 2021 naar 2,05 (1) in 2022. Er werd ook vooruitgang geboekt in het transport van cilindergassen wereldwijd. Op dit gebied daalde de frequentiegraad voor vermijdbare ongevallen per miljoen afgelegde kilometers van 2,13 (1) naar 1,59 (1) in 2022.

Gepassioneerde mensen die verandering stimuleren 

"In de afgelopen 125 jaar is Messer samen met zijn werknemers, klanten en partners gegroeid. Onze ondernemersgeest en gedeelde familiewaarden hebben ons in staat gesteld verder te kijken dan het bedrijf zelf, veranderingen te omarmen en kansen te grijpen om vooruit te komen," legt Stefan Messer uit, mede-eigenaar van de derde generatie en sinds april 2023 voorzitter van de Raad van Commissarissen van Messer. 

Messer richt zich op het ontwikkelen van technologische oplossingen die de processen van haar klanten veiliger, efficiënter en milieuvriendelijker maken. Dit helpt bedrijven in veel sectoren belangrijke stappen te zetten op weg naar hun duurzaamheidsdoelstellingen, waaronder klimaatneutraliteit. In 2022 was Messer opnieuw een belangrijke partner in verschillende waterstofprojecten die bijdragen aan het koolstofvrij maken van de mobiliteitssector en energie-intensieve industrieën zoals glas. De non-ferrometaalsector vertrouwde op Oxipyr-branders om de koolstofvoetafdruk van zijn processen te verminderen en de productiviteit te verhogen. Een ander voorbeeld van duurzame technologieën is de terugwinning van oplosmiddelen. De chemische en farmaceutische industrie maakten gebruik van de ultramoderne cryogene condensatiesystemen van Messer om op betrouwbare en economische wijze vluchtige organische verbindingen terug te winnen, zodat ze gerecycled of veilig afgevoerd konden worden. Als farmaceutisch bedrijf leverde Messer medische gassen en kant-en-klare oplossingen aan de gezondheidszorg.
Messer brengt mensen ook buiten de werkplek samen. Elk jaar levert het Messer-team een belangrijke bijdrage aan de lokale gemeenschappen waarin het bedrijf actief is. In 2022 kwam dit engagement tot uiting in de deelname aan 298 sociale initiatieven (1) , die voornamelijk gericht zijn op onderwijs, wetenschap en de strijd tegen armoede en voor sociale rechtvaardigheid.  
Het Corporate Responsibility Report 2022 met lopende projecten, belangrijke ESG-indicatoren en vastgestelde doelen is
hier online beschikbaar. 

Als onderdeel van haar 125-jarig bestaan zal Messer een gedrukt Corporate Responsibility Report publiceren dat de belangrijkste prestaties vanaf 2022 belicht en, dankzij historische foto's, een korte reis terug in de tijd biedt.


(1) Som van Messer Group en Messer Industries, inclusief 100% belang in Messer Industries per 1 maart 2019.