Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Menu de Navigation

Hyoffwind-project in Zeebrugge van start met Virya Energy en Hyoffgreen - Messer Belgium

Presse

Presse

Applications imbriquées

Menu de Navigation

Actualités

null Hyoffwind-project in Zeebrugge van start met Virya Energy en Hyoffgreen

Terug

hydrogen truck

Hyoffwind-project in Zeebrugge van start samen met Virya Energy en Hyoffgreen

  • 25/07/2024

Eigenbrakel, 25/7/2024 – Virya Energy heeft in samenwerking met Hyoffgreen en Messer, de definitieve investeringsbeslissing genomen voor het Hyoffwind-project in Zeebrugge, België. Dit was de laatste stap in de validatie voordat de bouw van de eerste hernieuwbare waterstoffabriek van 25 MW in België van start gaat, waarvan de eerste moleculen in 2026 geproduceerd zullen worden. De centrale zal jaarlijks bijdragen aan een CO2-reductie van 25.000 ton in de mobiliteits- en industriesectoren.

Samenwerking over de gehele energiewaardeketen

Het Hyoffwind-project wordt geleid door een pionierend consortium dat de hele energiewaardeketen omvat. Hyoffgreen en Messer gaan het project in als gezamenlijke partners  met Virya Energy, na de benoeming van John Cockerill en Besix als EPC-partners (engineering, procurement and construction), die eerder dit jaar werd aangekondigd. Dit consortium, dat verbonden wordt door een gedeelde visie op duurzaamheid, brengt een uitgebreide expertise op het gebied van energie en industrie in het project, van het opvangen van hernieuwbare energie tot de productie en distributie van groene waterstof voor toepassingen in de mobiliteit en industrie.

Uitbreiding van Messers groene waterstofnetwerk

Als 's werelds grootste particuliere specialist in industriële gassen heeft Messer uitgebreide ervaring in de productie, logistiek en levering van waterstof. Messer heeft een goed ontwikkeld netwerk van H2-bronnen over de hele wereld, dat voortdurend wordt uitgebreid om een betrouwbare levering aan zijn klanten te garanderen.

Voor Messer speelt waterstof een belangrijke rol op het gebied van een duurzame, groene toekomst, groene mobiliteit en de decarbonisatie van de productieprocessen van zijn klanten. Daarom zet Messer zijn ervaring en technologische expertise in op een energieke, gerichte en vooral klimaatneutrale manier.

Door deze samenwerking in de Benelux aan te gaan, speelt Messer in op een grote vraag naar de installatie, ondersteuning en levering van groene waterstofinfrastructuren voor zijn klanten, die aan het begin staan van deze belangrijke en noodzakelijke energietransitie.

Pionier in de Belgische economie van hernieuwbare energie

Hernieuwbare waterstof is een cruciaal element in de vooruitgang van een hernieuwbare energie-economie en dient zowel als grondstof of energie-input voor industriële processen als veelzijdige bron voor diverse toepassingen in de zware mobiliteit. Hyoffwind zal de flexibiliteit en stabiliteit van het Belgische energiesysteem verbeteren en helpen de uitdagingen aan te gaan die gepaard gaan met de schommelingen in de productie van hernieuwbare elektriciteit. Bovendien zal Hyoffwind, gelegen in de Port of Antwerp-Bruges, een strategisch onderdeel worden van het toekomstige waterstofnetwerk dat productiesites en industriële zones in Noordwest-Europa met elkaar verbindt.

De bijdrage van hernieuwbare waterstof aan de energietransitie en de rol ervan in de waterstofeconomie worden ondersteund door een subsidie van 30 miljoen euro, die eerder dit jaar door de Vlaamse regering werd toegekend, met de hulp van een herstelplan van de Europese Unie (NextGenerationEU) en de Vlaamse regering.

Hyoffwind is een grote stap vooruit in het bevorderen van de opkomst van waterstofecosystemen in de Benelux, die de EU dichter bij klimaatneutraliteit brengt.

Een strategische ligging

De fabriek zal bij voltooiing een initiële capaciteit van 25 MW hebben, met uitbreidingsmogelijkheden tot 100 MW in de toekomst. Zeebrugge, gekozen vanwege de strategische ligging, is goed verbonden met alle relevante energienetwerken en is daarom de ideale plaats om de sectorkoppeling te realiseren.

Paul Tummers, CEO van Virya Energy legt uit: "Hyoffwind illustreert ons geloof in de transformatieve kracht van waterstof en de rol ervan in onze fit-for-purpose energiebenadering.  Het is een demonstratie van ons vermogen om complexe projecten te ontwikkelen die vooroplopen in de energietransitie. Het project, geleid door sterke complementaire partnerschappen, is een belangrijke stap naar een meer veerkrachtige, duurzame energietoekomst voor België en creëert veelbelovende vooruitzichten voor de waterstofindustrie."

"Dit partnerschap toont aan dat Messer zich inzet voor een schonere, groenere toekomst en is een belangrijke mijlpaal in onze strategie. Investeren in groene waterstof is niet alleen een milieubeslissing, het is een blauwdruk voor een duurzame toekomst. Bij Messer richten we ons op het ontwikkelen van technologieën die de productieprocessen van onze klanten milieuvriendelijker, efficiënter en veiliger maken. Messer Benelux zal de voordelen van deze toepassingen uitbreiden naar onze industriële klanten die overstappen op groene waterstof voor hun productie. We zijn er trots op dat we vooroplopen op het vlak van innovatie en duurzaamheid", voegt Virginia Esly, CEO Europa bij Messer, toe.

Ludo Kelchtermans, co-CEO van VEH: "Investeren in een groen waterstofproject toont ons strategisch engagement voor een duurzame energietoekomst. Door de kracht van onze windmolenparken te gebruiken om waterstof te produceren, positioneren we onszelf als koplopers in de opkomende waterstofeconomie."

Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw: "Ik ben uitermate tevreden dat het Hyoffwind consortium een finale investeringsbeslissing heeft genomen en weldra de realisatie van een duurzame waterstof-fabriek in Zeebrugge van start gaat. Met Hyoffwind nemen we in Vlaanderen onze waterstof-pioniersrol op. Naast energiebesparing en elektrificatie, speelt waterstof een belangrijke rol in de verduurzaming van industrie en transport. Hoewel we in Vlaanderen zowel lokaal geproduceerde als geïmporteerde waterstof nodig zullen hebben, is dit project van belang om de nodige expertise op te bouwen zodat we dit soort waterstof-fabrieken ook in het buitenland kunnen bouwen."

 

 

Over Virya Energy

Virya Energy is actief in de ontwikkeling, financiering en exploitatie van projecten op het gebied van energietransitie. Het bedrijf, gevestigd in België, is eind 2019 opgericht door Colruyt Group en de meerderheidsaandeelhouder Korys.

Virya Energy is actief in de volledige waardeketen van duurzame energie. Dit omvat de productie van groene energie in Europa via haar dochterondernemingen Eoly Energy en Eurowatt, in Azië via haar dochteronderneming Sanchore en een meerderheidsbelang in Constant Energy, en de distributie van energie via haar dochteronderneming DATS24. Virya Energy is ook betrokken bij de ontwikkeling van projecten voor duurzame waterstof via Virya H2. Het bedrijf heeft belangen in dienstverleners aan de offshore-industrie, waaronder GeoXYZ, DotOcean en Marlinks.